• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Rusya Lahey tasarım sistemine katıldı

Arka arkaya dizilmiş matruşka bibloları...

Rusya'nın  "Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tescili için Lahey Sistemine" üyeliği 28 Şubat 2018'de yürürlüğe giriyor.

Belirtilen tarihten itibaren, Lahey Sistemi üzerinden Rusya'da tasarım başvurusu yapılabilecek.

Lahey Sistemi, Uluslararası Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yürütülüyor ve Örgütün Madrid marka tescil sistemine benziyor. Sistem dahilinde birden fazla üye ülkede tescil talebi yapılabiliyor. Başvurular tek şekli incelemeye tabii oluyorlar, uluslararası bültende yayınlanıyorlar ve ulusal ofislere ülke prosedürlerine göre işlem görmeleri için merkezi olarak gönderiliyorlar. 

Rusya tasarım tescil sisteminde tasarım başvuruları yenilik incelemesine tabii oluyorlar. Bu nedenle, uluslararası tasarım başvuruları da tıpkı Rus ulusal tasarım başvuruları gibi esaslı incelemeye tabii olacaklar. İnceleme sonucunda başvuruya konu tasarımların yeni olmadığına karar verilirse, başvuru ret olabilir.

Lahey Anlaşmasına göre üye ülkelerin uluslararası başvuruları yayından itibaren 12 ay içerisinde sonuçlandırmaları gerekiyor. Uzmanlara göre, 12 aylık süre sınırı nedeniyle, Rusya'daki inceleme süresinin ulusal başvurularla karşılaştırıldığında 6 aya kadar kısalması bekleniyor.

Rusya'da uluslararası tasarım tescili için koruma süresi tıpkı ulusal tescillerde olduğu gibi 5 yıl olacak ve bu süre her beş yılda bir yenileme yapılmak suretiyle toplamda 25 yıla kadar uzatılabilecek.
Share:

Avrupa patentleri Kamboçya'da geçerli olabilecek

Kamboçya
Kamboçya ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) arasında imzalanan "Validasyon Anlaşması" sayesinde 1 Mart 2018 tarihinden sonra yapılan Avrupa patent başvuruları tescile hak kazanmaları durumunda Kamboçya’da geçerli kılınabilecekler.

Validasyon anlaşmaları Avrupa Patent Sözleşmesine (EPC) dâhil olmayan ülkelerle Avrupa Patent Ofisi (EPO) arasında yapılıyorlar. Bu türden ilk anlaşma 2015 yılında Moldova ile yapılmış ve takibinde Tunus ve Fas da benzer şekilde EPO ile validasyon anlaşmaları imzalamıştı. Kamboçya Avrupa Patent Ofisi ile validasyon anlaşması imzalayan ilk Asya ülkesi oldu.

Validasyon anlaşmasını imzalayan ülkeler “validasyon ülkesi” olarak adlandırılıyorlar. Bu ülkelerin Avrupa ülkesi olmaları gerekmiyor. Validasyon anlaşması ile Avrupa patent başvuruları başkaca bir incelemeye tabii olmaksızın validasyon ülkelerinde geçerli kılınabiliyorlar. Validasyon ülkesinde geçerli kılınan Avrupa patenti ulusal patentlerle aynı korumayı sağlıyor.

Avrupa patent başvurusunun validasyon ülkelerinde koruma elde etmesi için EPO tarafından belirlenen süreler içinde başvuru sahiplerinin validasyon ülkesini belirtmeleri ve talep edilen ücretleri ödemeleri gerekiyor.
Share:

Japon Patent Ofisi (JPO) ve TÜRKPATENT arasında patent incelemeleri konusunda işbirliği

Tokyo Kulesi, Japonya
Türk Patent ve Marka Kurumu ile Japon Patent Ofisi arasında “Hızlandırılmış Patent İncelemesi” (Patent Prosecution Highway – PPH) sisteminin kurulmasını öngören işbirliği anlaşması imzalandı.
PPH sistemleri ile araştırma raporu yazılı görüşlerinin ve inceleme raporlarının patent ofisleri arasında paylaşımıyla patent başvurularının daha hızlı sonuçlandırılması amaçlanıyor. Bu işbirliği ve iş paylaşımı için ülke patent ofisleri ikili anlaşmalar imzalıyorlar.
PPH başvurunun ilk yapıldığı patent ofisi (Birinci Patent Ofisi) tarafından istemlerinin patentlenebilir olduğuna karar verilen bir patent başvurusunun ikinci bir patent ofisinde (İkinci Patent Ofisi) işlem gören eşdeğerinin inceleme sürecinin hızlandırlmasına olanak sağlıyor.
PPH sayesinde başvurunun yapıldığı ilk patent ofisinin araştırma/inceleme işlemlerinin kullanılması sayesinde, başvuru sahiplerinin dünya çapında etkin bir şekilde tutarlı patent hakları elde etmelerine olanak veriliyor ve araştırma/inceleme yükünü azaltarak patent ofislerinin inceleme kalitelerinin artırılması sağlanıyor.
Birinci Patent Ofisi’nin pozisyonuna göre PPH iki şekilde olabiliyor.
  • Birinci Patent Ofisinin ulusal/bölgesel (yerel) olması: Burada, ilk ofis yerel ofis olarak hareket olarak hareket ediyor ve ikinci ofis yerel ofisin inceleme raporunu talep üzerine kullanıyor.
  • Birinci Patent Ofisinin uluslarararsı araştırma veya inceleme otoritesi olması: Burada Birinci Patent Ofisi PCT Uluslararası Araştırma Otoritesi ve İkinci Patent Ofisi olarak hareket ediyor.
PPH kapsamında, başvuru sahipleri Birinci Patent Ofislerinden patent başvurularının istem veya istemleri için olumlu bir karar almaları durumunda (patenlenebilirlik), İkinci Patent Ofisinde bekleyen eşdeğer patent başvurularındaki eşdeğer istem veya istemlerin hızlandırılmış incelemeye tabii tutulmasını talep edebiliyorlar.
PPH’ın İkinci Patent Ofisinde uygulanabilmesi için Birinci Patent Ofisindeki istemlerin İkinci Patent Ofisindeki istemlerle eşdeğer olması veya en azından daha dar olması gerekiyor. Bununla beraber her ülke kendi kanun ve yönetmelikleri ışığında incelemeyi yapıyor, dolayısıyla Birinci Patent Ofisinde tescile hak kazanmış bir patent başvurusunun PPH kapsamında İkinci Patent Ofisinde kesin olarak tescile hak kazanacağı söylenemez.
Ulusal patent ofisleri arasında ikili anlaşmalara dayalı olarak uygulanan PPH’ların yanı sıra önde gelen 5 Patent Ofisi arasında ortaklaşa uygulanan IP5-PPH ve küresel düzeyde uygulanan Global PPH pilot programları da bulunuyor.
Avrupa Patent Ofisi (EPO), Japon Patent Ofisi (JPO), Kore Fikri Mülkiyet Ofisi (KIPO), Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Fikri Mülkiyet Ofisi (SIPO) ve Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi (USPTO) ortaklaşa girişimi ile oluşturulan IP5-PPH kapsamında patent başvurularının incelemelerinin hızlandırılması talepleri aşağıdaki şekilde yapılabiliyor:
  • Bir PCT başvurusunda IP5-PPH Ofislerinden birinin Uluslararası Araştırma Otoritesi (ISA) veya Uluslararası Ön İnceleme Otoritesi (IPEA) olarak düzenlediği Uluslararası Araştırma Raporu (ISA) ekindeki yazılı görüşe veya uluslararası ön inceleme raporuna (IPER) dayalı olarak incelemenin hızlandırılması talebi yapabilir.
  • IP5-PPH Ofislerinden herhangi birindeki bir ulusal başvuruya veya PCT üzerinden ulusal aşamaya geçmiş bir başvuruya yönelik düzenlenmiş inceleme raporlarına dayalı incelemenin hızlandırılması talebi yapılabilir.
Global PPH pilot programı çok daha fazla patent ofisinin dahil olduğu bir program olarak yürütülüyor. Bu programda aşağıdaki ülkeler yer alıyor.
  • Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Fikri Mülkiyet Ofisi (SIPO)
  • Avusturya Patent Ofisi (APO)
  • Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi (CIPO)
  • Danimarka Patent ve Ticari Marka Ofisi (DKPTO)
  • Estonya Patent Ofisi (EPA)
  • Federal Federasyonun Fikri Mülkiyet Hakları Servisi (Rospatent)
  • Finlandiya Patent ve Tescil Ofisi (PRH)
  • Macar Fikri Mülkiyet Ofisi (HIPO)
  • İzlanda Patent Ofisi (IPO)
  • Yeni Zelanda Fikri Mülkiyet Ofisi (IPONZ)
  • Singapur Fikri Mülkiyet Ofisi (IPOS)
  • Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi (Birleşik Krallık IPO)
  • IP Avustralya
  • İsrail Patent Ofisi (ILPO)
  • Japonya Patent Ofisi (JPO)
  • Kore Fikri Mülkiyet Ofisi (KIPO)
  • Nordic Patent Enstitüsü (NPI)
  • Norveç Sınaî Mülkiyet Ofisi (NIPO)
  • Polonya Cumhuriyeti Patent Ofisi (PPO)
  • Portekiz Sınaî Mülkiyet Enstitüsü (INPI)
  • İspanyol Patent ve Marka Ofisi (SPTO)
  • Kolombiya Sanayi ve Ticaret Otoritesi (SIC)
  • İsviçre Federal Fikri Mülkiyet Enstitüsü (IPI)
  • Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO)
Global PPH pilot programında, patent başvuru sahipleri pilot programa dahil olan herhangi bir ofiste, ofislerden herhangi birinde kabul gören istemelerle hızlandırılmış inceleme talebinde bulunabiliyorlar.
Referanslar:
Share:

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *