• This is default featured slide 1 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 2 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 3 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 4 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

  • This is default featured slide 5 title

    Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.

Harvard, Türkiye'deki marka haklarının ihlali davasını kazandı


Harvard Üniversitesi öğrencilerince yönetilen "Harvard Crimson" adlı blogda Harvard'ın Türkiye'deki marka haklarının ihlali ile ilgili bir davanın sonucuna ilişkin olarak Andrea M. Bossi ve Annie C. Doris imzalı ilgi çekici bir haber yayınlandı. Haberin tercümesini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Harvard Türk okulları ile olan marka ihtilafında $14K kazandı

Bir Türk vatandaşı olan Halil Çil’in Harvard’ın ticari markasını Türkiye'deki dil okullarına ve özel okullara, Üniversite’nin izni olmaksızın lisansını vermesi sonrasında, Harvard yaklaşık 73.000 Türk Lirası - yaklaşık 14 bin dolar - alacak.

Harvard, 2014 yılında konuyla ilgili olarak Türk avukat Okan Çan’ı bilgilendirdi ve Çil’in Harvard’ın ticari markalarını Türkiye’deki 30 farklı eğitim kurumuna lisansladığını tespit etti. Harvard'ı daha önce temsil eden Deris hukuk grubunda bir fikri mülkiyet avukatı olan Çan, Çil'in Harvard markasını kullanmasının pek çok şekilde olduğunu ifade etti.

Çan, “Harvard ticari markasını okullarda, panolarda ve binalarda kullanıyordu ve Harvard'ı, ya içerik ya da bir alan adı olarak web sitelerindeki eğitim materyallerinde tekraren kullanıyorlardı” dedi. “Harvard ticari markasını ayrıca sosyal medya hesaplarında kullanıyorlardı ve bunların hepsi Harvard ticari marka haklarını ihlal ediyordu.”

Yargıç Süleyman Binnaz Aydın Yunus tarafından 10 Nisan 2018'de Harvard’ın lehine dava kararı verildi. Davayla ilgili basın açıklaması 12 Ocak'ta Türkiye'de yayınlandı. Çil ve bağlı şirketleri olan Birleşik Markalar ve Harvard Publishers, Vuslat Koçak Pınar tarafından savunuldu.

Çil’in avukatı yorum talebine cevap vermedi.

Üniversitenin ticari markasını koruyan ve dünya çapında kullanımına izin veren Harvard Ticari Marka Programı ilk önce konuyu tanımladı.

Harvard Ticari Marka Programı Direktörü Rick Calixto bir e-posta bildirimde şunları yazdı: “Harvard Ticari Marka Programı, Halil Çil tarafından yaklaşık iki düzine okula Harvard markasını lisanslamak üzere bir franchise-tipi plandan oluşan Türkiye’de Harvard marka tescil haklarının korkunç bir şekilde ihlalinin farkına vardı.” 

Üniversite sözcüsü Jonathan L. Swain'e göre, Çil, Türkiye'deki marka ofisine çeşitli Harvard markalarının hak sahipliğini elde etmek için düzinelerce başvuruda bulundu. Çan, Çil’in tüm başvurularının reddedildiğini belirtti.

Swain bir e-postasında, hem Harvard ticari markasının haklarını kendi markası olarak  talep ettiği hem de markayı çeşitli okullara lisansladığı için, Harvard’ın Çil’i haksız bulduğunu yazdı. 

Çil’in eylemlerinden haberdar olduktan sonra, Harvard, davaya gitmeden önce konuyu çözmek için Çil ile iletişime geçti, ancak Çil, Harvard’ın Harvard markasını kullanmaya ve lisanslamaya son vermesi talebini kabulüne yanaşmadı. Harvard 2015’te dava açtı.

Swain, Çil’e karşı dava açmanın motivasyonunun çocuklarını sahte Harvard markalı okullara gönderebilecek ailelerin çıkarlarını en iyi şekilde koruma arzusu olduğunu ifade etti. 

Çan’a göre, Çil ve avukatları, Çil’in Harvard Publishers şirketine sahip olduğunu ifade ederek Harvard’ın davasına karşı savunmada bulundular. 

Çan, “aynı isimle İngiltere'de tescilli bir şirkete ve Türkiye’de tescilli bir şirkete sahip olan [Çil] bu ismi de ticari marka olarak kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor” dedi. “Bu ana davadaki temel savdı.”

Harvard’ın davasına cevaben Çan, Çil’in, Harvard’ın ticari markalarının Türkiye’de beş yıl boyunca kullanılmadığını iddia ederek Harvard’ın Türkiye'deki ticari marka tescillerinin iptal edilmesini umarak bir karşı temyiz başvurusunda bulunduğunu söyledi. Mahkeme, hem asıl davada hem de karşı davada Üniversite lehine karar verdi.

Swain, davanın Çil’in Türkiye’de Harvard markasını kullanması ve lisanslamasına karşı kati bir mahkeme emri ile sonuçlandığını yazdı.

Üniversite nihai olarak davadan 73.000 Türk Lirası alıyor. Bir Türk gazetesi olan Hürriyet, Çil'in ticari marka-lisanslama franchise işinden aylık 2 milyon Türk lirası - yıllık 4.5 milyon dolar - kazandığını aktardı.

Çan, Harvard’ın hedefinin parasal bir tazminat olmadığını, fakat “okulları en kısa zamanda durdurmak” ve okulları ticari marka ihlalinden haberdar etmek olduğunu ifade etti. Çan, franchise alan okulların bazılarının şimdi kapandığını ve birçoğunun da ismini değiştirdiğini söyledi.

Hürriyet’e göre, Çil, Türk-İngiliz Derneği ve Türk-Amerikan Derneği’nin de dahil olduğu Türkiye’deki çeşitli kurum ve taraflardan yaklaşık 500 dava ile karşı karşıya.

Share:

Yapay zeka patentlerinin etkileyici yükselişi


Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), “Teknoloji Trendleri” adlı çalışmasını yayımladı. Çalışma yapay zekanın teorik olmaktan çıkarak küresel ekonomide ve dolayısıyla günlük hayatta git gide daha fazla kendini gösterdiğini sayılarla ortaya koyuyor.

Çalışmanın bulguları

  • Çalışma, yapay zekânın 1950'lerde ortaya çıkışından bu yana yenilik yapanların ve araştırmacıların 2016 yılına kadar yaklaşık 340.000 yapay zeka konulu buluş için başvuruda bulunduğunu ve 1.6 milyondan fazla bilimsel çalışma yayınladıklarını ortaya koydu.
  • Yapay zekâ ile ilgili patentler çok hızlı bir şekilde artıyor, 2013'ten bu yana yayınlanan buluşların yarısından fazlası yapay zekâ ile ilgili.
  • İlk 30 yapay zekâ patent başvuru sahibinin 26’sı şirketler iken, geriye kalan 4’nü üniversiteler ve araştırma kurumları oluşturuyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri merkezli International Business Machines Corp. (IBM), 2016 sonunda 8.290 buluşla en büyük yapay zeka patent başvurusu portföyüne sahip, bunu 5.930 başvuruyla ABD merkezli Microsoft Corporation izliyor.  Bunların dışında ilk 5’te yer alan başvuru sahipleri: Japonya merkezli Toshiba Corp. (5,223), Güney Kore’den Samsung Group (5,102) ve Japonya’dan NEC Group (4,406).
  • İlk 30 başvuru sahibi arasında yer alan 4 akademik oyuncudan 3’ünü Çin kurumları oluşturuyor, Çin Bilimler Akademisi 2500 patent ailesiyle 17. sırada yer alıyor. Akademik oyuncular arasında, Çin kurumları yapay zekâ patentlerinde ilk 20 akademik oyuncunun 17’sini ve ayrıca yapay zekâ ile ilgili bilimsel yayınların da ilk 20’sinin 10’unu oluşturuyor.

Yapay zeka teknikleri

  • Makine öğrenimi, özellikle de makine çevirisinde devrim yaratan sinir ağları, patentlerde açıklanan baskın yapay zekâ tekniğini oluşturuyor, öyle ki tüm tespit edilen buluşların üçte birinden daha fazlasını meydana getiriyor.
  • Konuşma tanıma sistemlerini içeren yapay zekâda devrim yaratan bir makine öğrenme tekniği olan derin öğrenme en hızlı büyüme kaydeden yapay zekâ tekniği oldu, öyle ki 2013’de 118 adet iken 2016’da 2.399 adet patent başvurusu yapıldı, bu 20 kat artış veya yıllık ortalama yüzde 175 artış anlamına geliyor.
  • Referans olarak, tüm teknolojiler için patent başvurularının sayısı aynı dönemde sadece yüzde 33 veya ortalama yıllık yüzde 10 oranında bir artış gösterdi.

Endüstride yapay zeka

  • Görüntü tanıma içeren ve sürücüsüz otomobillerin yönetimi için çok önemli olan bilgisayarlı görme en popüler yapay zekâ uygulaması oldu, tüm yapay zeka odaklı patentlerin yüzde 49’unda buna atıfta bulunuldu.
  • Robotikler için yapay zekâ, 2013'te 622 patent başvurusundan 2016'da 2.272'ye çıktı, bu da toplam yüzde 265'lik bir artış veya yıllık ortalama yüzde 55'lik bir artış anlamına geliyor.
  • Robotik kol gibi cihazların davranışını yöneten kontrol yöntemleri için patent başvuruları 2013'te 193'ten 2016'da 698'e yükseldi, bu yüzde 262'lik bir artış veya yüzde 55'lik yıllık ortalama artış anlamına geliyor.
  • Otonom araçlar da dahil olmak üzere ulaştırma sektörü, yapay zeka ile ilişkili büyüme oranının en hızlı olduğu alanlar arasında yer aldı. 2016 yılında 8.764 başvuru yapıldığı gözlendi, bu 2013'teki 3.738 başvuru ile kıyaslandığında yüzde 134 artış veya yıllık ortalama yüzde 33'lük bir büyüme anlamına geliyor (2013-2016 arasındaki tanımlanmış tüm patent dokümanlarının yüzde 19'u ulaşım sektörüyle ilgili oldu).
  • Yapay zekâ, 2013 yılındaki 3.625 adet başvuruya göre 2016 yılında 6.684 başvuruyla yüzde 84 artış veya yüzde 23 yıllık ortalama artış gösteren telekomünikasyon alanındaki ağların iyileştirilmesi için çok önem arz ediyor. (2013-2016 yılları arasında tanımlanmış tüm patent dokümanlarının yüzde 15'inin telekomünikasyonla ilgili olduğu görünüyor).
  • Yapay zekânın robotik cerrahi ve ilaç kişiselleştirmesine uygulanabildiği yaşam ve tıp bilimleri 2016’da 4.112 adet başvuru aldı, bu 2013’deki 2.942 adet başvuruya göre yüzde 40 artış veya yıllık yüzde 12 artış anlamına geliyor (2013-2016 yılları arasında tanımlanmış tüm patent dokümanlarının yüzde 11'nin yaşam ve tıp bilimleri ilgili olduğu görünüyor).
  • Kişisel cihazlar, bilgisayar ve insan-bilgisayar etkileşimli cihazlar 2016’da 3.977 adet başvuru aldı, bu 2013’deki 2.915 adet başvuruya göre yüzde 36 artış veya yıllık yüzde 11 artış anlamına geliyor (2013-2016 yılları arasında tanımlanmış tüm patent dokümanlarının yüzde 11'nin kişisel cihazlar, bilgisayar ve insan-bilgisayar etkileşimli cihazlar ile ilgili olduğu görünüyor). Yapay zeka, akıllı telefonlar için mükemmel portre fotoğrafçılığı için yüz özelliklerini tanımlayan kameralar ve asistanlar dahil birçok teknolojide uygulanıyor.
Çalışmaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Share:

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *