Harvard Üniversitesi öğrencilerince yönetilen "Harvard Crimson" adlı blogda Harvard'ın Türkiye'deki marka haklarının ihlali ile ilgili bir davanın sonucuna ilişkin olarak Andrea M. Bossi ve Annie C. Doris imzalı ilgi çekici bir haber yayınlandı. Haberin tercümesini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
Harvard Türk okulları ile olan marka ihtilafında $14K kazandı
Bir Türk vatandaşı olan Halil Çil’in Harvard’ın ticari markasını Türkiye'deki dil okullarına ve özel okullara, Üniversite’nin izni olmaksızın lisansını vermesi sonrasında, Harvard yaklaşık 73.000 Türk Lirası - yaklaşık 14 bin dolar - alacak.
Harvard, 2014 yılında konuyla ilgili olarak Türk avukat Okan Çan’ı bilgilendirdi ve Çil’in Harvard’ın ticari markalarını Türkiye’deki 30 farklı eğitim kurumuna lisansladığını tespit etti. Harvard'ı daha önce temsil eden Deris hukuk grubunda bir fikri mülkiyet avukatı olan Çan, Çil'in Harvard markasını kullanmasının pek çok şekilde olduğunu ifade etti.
Çan, “Harvard ticari markasını okullarda, panolarda ve binalarda kullanıyordu ve Harvard'ı, ya içerik ya da bir alan adı olarak web sitelerindeki eğitim materyallerinde tekraren kullanıyorlardı” dedi. “Harvard ticari markasını ayrıca sosyal medya hesaplarında kullanıyorlardı ve bunların hepsi Harvard ticari marka haklarını ihlal ediyordu.”
Yargıç Süleyman Binnaz Aydın Yunus tarafından 10 Nisan 2018'de Harvard’ın lehine dava kararı verildi. Davayla ilgili basın açıklaması 12 Ocak'ta Türkiye'de yayınlandı. Çil ve bağlı şirketleri olan Birleşik Markalar ve Harvard Publishers, Vuslat Koçak Pınar tarafından savunuldu.
Çil’in avukatı yorum talebine cevap vermedi.
Üniversitenin ticari markasını koruyan ve dünya çapında kullanımına izin veren Harvard Ticari Marka Programı ilk önce konuyu tanımladı.
Harvard Ticari Marka Programı Direktörü Rick Calixto bir e-posta bildirimde şunları yazdı: “Harvard Ticari Marka Programı, Halil Çil tarafından yaklaşık iki düzine okula Harvard markasını lisanslamak üzere bir franchise-tipi plandan oluşan Türkiye’de Harvard marka tescil haklarının korkunç bir şekilde ihlalinin farkına vardı.”
Üniversite sözcüsü Jonathan L. Swain'e göre, Çil, Türkiye'deki marka ofisine çeşitli Harvard markalarının hak sahipliğini elde etmek için düzinelerce başvuruda bulundu. Çan, Çil’in tüm başvurularının reddedildiğini belirtti.
Swain bir e-postasında, hem Harvard ticari markasının haklarını kendi markası olarak talep ettiği hem de markayı çeşitli okullara lisansladığı için, Harvard’ın Çil’i haksız bulduğunu yazdı.
Çil’in eylemlerinden haberdar olduktan sonra, Harvard, davaya gitmeden önce konuyu çözmek için Çil ile iletişime geçti, ancak Çil, Harvard’ın Harvard markasını kullanmaya ve lisanslamaya son vermesi talebini kabulüne yanaşmadı. Harvard 2015’te dava açtı.
Swain, Çil’e karşı dava açmanın motivasyonunun çocuklarını sahte Harvard markalı okullara gönderebilecek ailelerin çıkarlarını en iyi şekilde koruma arzusu olduğunu ifade etti.
Çan’a göre, Çil ve avukatları, Çil’in Harvard Publishers şirketine sahip olduğunu ifade ederek Harvard’ın davasına karşı savunmada bulundular.
Çan, “aynı isimle İngiltere'de tescilli bir şirkete ve Türkiye’de tescilli bir şirkete sahip olan [Çil] bu ismi de ticari marka olarak kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor” dedi. “Bu ana davadaki temel savdı.”
Harvard’ın davasına cevaben Çan, Çil’in, Harvard’ın ticari markalarının Türkiye’de beş yıl boyunca kullanılmadığını iddia ederek Harvard’ın Türkiye'deki ticari marka tescillerinin iptal edilmesini umarak bir karşı temyiz başvurusunda bulunduğunu söyledi. Mahkeme, hem asıl davada hem de karşı davada Üniversite lehine karar verdi.
Swain, davanın Çil’in Türkiye’de Harvard markasını kullanması ve lisanslamasına karşı kati bir mahkeme emri ile sonuçlandığını yazdı.
Üniversite nihai olarak davadan 73.000 Türk Lirası alıyor. Bir Türk gazetesi olan Hürriyet, Çil'in ticari marka-lisanslama franchise işinden aylık 2 milyon Türk lirası - yıllık 4.5 milyon dolar - kazandığını aktardı.
Çan, Harvard’ın hedefinin parasal bir tazminat olmadığını, fakat “okulları en kısa zamanda durdurmak” ve okulları ticari marka ihlalinden haberdar etmek olduğunu ifade etti. Çan, franchise alan okulların bazılarının şimdi kapandığını ve birçoğunun da ismini değiştirdiğini söyledi.
Hürriyet’e göre, Çil, Türk-İngiliz Derneği ve Türk-Amerikan Derneği’nin de dahil olduğu Türkiye’deki çeşitli kurum ve taraflardan yaklaşık 500 dava ile karşı karşıya.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler!