Supermac’s'dan McDonald’s'a bir darbe daha

İrlandalı fast food restoran zinciri Supermac’s 5 yıllık kullanım süresi içerisinde ciddi kullanımı olmadığı gerekçesiyle “BIG MAC” AB markasının iptalini talep etmişti. Bu iptal talebi Ocak 2019’da başarıyla sonuçlanmış ve AB Fikri Mülkiyet Ofisi McDonald’s tarafından ciddi kullanıma yönelik yeterince kanıt sunulmadığı gerekçesiyle markanın iptaline karar vermişti.

İrlandalı firma McDonalds’ın 2012 yılında tescilini aldığı “MC” ibareli AB markası için de iptal talebinde bulunmuştu. McDonalds “MC” markasını aşağıdaki ürünler için tescil ettirmişti:

Sınıf 29: Et, tavuk ve balıktan hazırlanan yiyecekler;
Sınıf 30: kahve, tatlılar, hamur işleri ve sandviçler;
Sınıf 32: alkolsüz içecekler;
Sınıf 43: restoran hizmetleri.

Genel kural olarak bir AB markası aralıksız 5 yıllık bir süreyle kullanılmazsa talpe üzerine iptal edilebiliyor. Bu imkanla, İranlandalı firma 2017 yılında ciddi kullanım olmadığı gerekçesiyle “MC” markasının iptalini talep etti.

Bu talebe cevaben McDonalds kullanımın olduğuna yönelik çeşitli kanıtlar sundu. Ancak EUIPO kanıtların iki açıdan yetersiz olduğuna karar verdi:

  • Sunulan kanıtlar markanın kapsadığı alanı tam olarak göstermemektedir.
  • “Mc” ibaresinin ön ek olarak kullanıldığı markalardaki ikincil unsurların doğası, markayı önemli oranda değiştiriyor, örneğin McMuffin, McRib.

EUIPO iptal bölümü tescilli “MC” markasının tanımlıyıcı ibarelerle birlikte kullanımının, MC markasının ayırt edici özelliğini değiştirdiğine kanaat getirdi.

Bu kapsamda, EUIPO, “MC” markasının bir tanımlayıcı unsura sahip ön ekten teşkil olmayan tüm mal ve hizmetler için kısmen iptaline karar verdi.

McDonald’s ek kanıtlarla beraber bu İptal kararını temyize götürebilir.

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler!

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *