AB, Brexit sonrası ticari markaların durumuna ilişkin bir Taslak Anlaşma yayınladı

Brexit-EU
19 Mart 2018'de İngiltere ve Avrupa Komisyonu, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden çekilmesi ile ilgili bir Taslak Anlaşma metni yayınladı.

Taslak İngiltere’nin 29 Mart 2019 tarihinde Avrupa Birliği'nden ayrılacak olmasına rağmen, AB hukukunun İngiltere içinde uygulanmaya devam edeceği 31 Aralık 2020 tarihine kadar sürecek bir geçiş döneminin olmasını ön görüyor.

Taslağa göre, geçiş döneminin sonunda Avrupa marka tescili sahipleri  (‘EUTM’) yeniden incelemeye gerek kalmaksızın İngiltere’de eşdeğer marka tesciline (“UKTM”) sahip olacaklar. Bu markaların yenileme tarihleri orijinal Avrupa marka tescillerine ilişkin yenileme tarihleri ile aynı olacak. Bu durum hak sahiplerinin İngiltere'deki markaları için aynı koruma tarihine sahip olacakları anlamına geliyor.

Ancak hak sahiplerinin İngiltere’de eşdeğer marka hakkını elde edebilmeleri için herhangi bir maliyete katlanmalarının veya herhangi bir eylemde bulunmalarının gerekli olup olmayacağı Taslak Anlaşma’da net bir şekilde belirtilmiyor. Avrupa Birliği Komisyonunun duruşu eşdeğer marka tescili hakkı elde etmenin ücretsiz olması ve hak sahiplerine herhangi bir ek yük getirmemesi yönünde.

Bununla beraber, henüz tescil olmamış Avrupa Birliği marka başvurularına dayalı olarak İngiltere'de tescil hakkı etmek için başvuru sahipleri ek maliyet ve işlemlere katlanmak zorunda kalacaklar. Buna göre, geçiş döneminin sonunda henüz tescil elde etmemiş Avrupa Birliği marka başvurusu sahiplerinin geçiş döneminin bitiminden itibaren 9 ay içerisinde İngiltere’de aynı marka için aynı mal ve hizmetlerle başvuruda bulunmaları gerekecek. Bu şekilde başvuru sahipleri Avrupa Birliği marka başvurusunun başvuru tarihi ve/veya rüçhan tarihinden İngiltere’de yararlanabilecekler.

Uluslararası Madrid Tescil sistemi kapsamında yapılan Avrupa Birliği marka başvurularında (EU designation under Madrid Agreement), hak sahiplerinin geçiş döneminin bitiminden önce bir AB markası için tescil hakkı elde etmeleri durumunda, tescil için aynı hakların İngiltere’de uygulanacağı ön görülüyor. Bununla beraber, bu uygulamanın nasıl olacağı henüz netleştirilmiş değil.

Diğer yandan, AB markasının İngiltere’de kullanımı "AB’de kullanım" olarak kabul edilmeyecek. Benzer şekilde, İngiltere dışında orijinal AB markasının Avrupa Birliği'nde herhangi bir yerde kullanılması İngiltere tarafından "İngiltere'de kullanım" olarak kabul görmesi muhtemel görünmüyor. Markaların meşhur olarak kabulü konusunda da benzer bir uygulama söz konusu olacak. Bu nedenle, Avrupa Birliği markası sahiplerinin, herhangi bir kullanmamaya dayalı iptal davasından kaçınmak için, geçiş döneminde markalarını hem Avrupa Birliği'nde hem de İngiltere’de kullanmaları öneriliyor.  

Söz konusu düzenlemelerin Avrupa Birliği'nden bağımsız ayrı bir sözleşme (EPC) kapsamında yürütülen Avrupa patentleri ile bir ilgisi bulunmuyor.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler!

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *