"Ek Koruma Sertifikası" için kritik değişiklik önergesi

Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Bayrakları

Avrupa Komisyonu, “üretim feragatnamesi” uygulaması için Ek Koruma Sertifikalarına (SPC) ilişkin 469/2009 sayılı Tüzüğü değiştirmeyi teklif etti. Feragatname, SPC ile koruma imkanı sunmayan AB dışı pazarlara ihracat yapmaları amacıyla, AB merkezli şirketlere SPC ile korunan farmasötik ilaçların jenerik veya biyobenzerlerini üretme hakkı vermeyi amaçlıyor.

AB Konseyi, AB Parlamentosu ile tüzüğün değiştirilmesi konusunda müzakere yapılması amacıyla yetki verdi. Önergenin bu yıl uygulamaya alınacağı tahmin ediliyor.

İlaç ve bitki koruma ürünlerinin pazara sunumundan önce genel olarak ruhsat almaları gerekiyor. Bu nedenle, ilaçların ve bitki koruma ürünlerinin patent sahipleri, ürünlerini pazara sunmada gecikme yaşayabiliyorlar ve 20 yıllık patent süresinin tamamından yararlanamıyorlar. SPC sistemi, ruhsatlandırmaya ilişkin zaman kaybını telafi etmeyi amaçlıyor. SPC patent ile ilişkilendirilmiş belirli hakları uzatan kendine özgü (sui generis) fikri mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. SPC, patentin sona ermesini hemen takiben yürürlüğe giriyor ve 5 yıla (belirli durumlarda 5.5 yıla) kadar ek koruma sağlıyor. Türkiye'de SPC uygulaması bulunmuyor. 
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler!

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *