-
This is default featured slide 1 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.
-
This is default featured slide 2 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.
-
This is default featured slide 3 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.
-
This is default featured slide 4 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.
-
This is default featured slide 5 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by NewBloggerThemes.com.
AB pazarında sahte ve korsan ürünler artıyor
AB, coğrafi işaretler için yeni bir veri tabanını kullanıma sundu
Avrupa Birliği Komisyonu başvurusu yapılmış veya tescil edilmiş coğrafi işaretlerin araştırılabileceği ve incelenebileceği “eAmbrosia” adlı yeni bir veri tabanını hizmete sunduğunu duyurdu.
eAmbrosia veri bankası AB’deki coğrafi işaretlere erişim için kolaylık sağlıyor, ayrıca coğrafi işaretlerin durumları (başvuru, yayım ve tescil) ve coğrafi işaretlerle korunan ürünler hakkında detaylı bilgi sağlıyor.
Veri tabanının tam olarak hizmete sunumu üç aşamalı olacak:
- 1 Nisan’dan itibaren şaraplar için coğrafi işaretler,
- 2019 yazı döneminde alkollü içecekler için coğrafi işaretler; ve
- 2019 sonunda tüm gıda ürünleri için coğrafi işaretler veri bankasında sunulacak.
Veri tabanının ismi "Ambrosia" Yunan Mitolojisine dayanıyor. Ambrosia, Tanrıların yiyeceği ve içeceği ve genel olarak "sonsuz hayat" veren bal benzeri bir madde olarak tasvir ediliyor. Günümüzde de İngilizce dilinde "ölümsüzlük yemeği", "çok lezzetli yemek", "tadı ve kokusu güzel şey" anlamlarında kullanılıyor.
WIPO, marka görsellerine yönelik benzerlik araştırmalarında yapay zekayı kullanmaya başladı
Eski nesil görsel arama araçları, öncelikle markalardaki şekilleri ve renkleri belirleyerek markalardaki görsel benzerlikleri tespit ediyordu. WIPO'nun yeni AI tabanlı teknolojisi ise daha önce tescil edilmiş markalarla benzerlik araştırması yaparken örneğin bir görseldeki elma, kartal, ağaç, taç, araba, yıldız gibi kavram kombinasyonlarını tespit etmek için derin makine öğrenme tekniğinden yararlanıyor.
Yeni teknoloji potansiyel olarak benzer işaretler grubunun daha dar ve daha kesin sonuçlarını verirken, işletmelerin markalarını yeni pazarlara yayılmasına yönelik stratejilerinde daha fazla belirlilik sağlamasına yardımcı oluyor. Daha az incelenecek sonuç getirmesi, marka inceleme uzmanları, marka vekilleri ve paralegaller, endüstrideki uygulayıcılar ve araştırmacılar için iş gücünden tasarruf sağlıyor.
WIPO’nun yeni AI arama teknolojisi, Markaların Uluslararası Tescili için Madrid Sistemi’nden ve büyük marka hacmine sahip ülke marka ofislerinden derin sinir ağlarını ve figüratif unsurları sınıflandırma verilerini kullanıyor.
Yeni arama işlevi, projeye katılan ve figüratif unsurlar için sınıflandırma sistemi kullanmayanlar dâhil toplam 45 ülkenin marka ofisinin ulusal marka koleksiyonlarını kapsıyor. Bu 38 milyon ticari markanın temsili anlamına geliyor. WIPO periyodik olarak dünyanın dört bir yanından veri tabanlarına yeni koleksiyonlar ekliyor.
AI görsel benzerlik algoritması, kullanıcıların farklı arama kriteriyle araştırma yapmalarına olanak veriyor, örneğin kullanıcılar sonuç listesini belirli bir ülke veya ülkeler grubuyla veya mal ve hizmetlerin uluslararası sınıflandırma sistemi olan Nice Sınıflandırmasının bir veya daha fazla sınıfıyla sınırlandırabiliyorlar.
Karmaşık veya kompozit bir görsel gönderen kullanıcılar, daha alakalı sonuçlar elde etmek için, görselin ilgi duyulan bir noktasını yakınlaştırıp kırpmak için uygulama içinde yerleşik bir düzenleme aracı kullanabiliyorlar.
Tüm kullanıcılar AI arama teknolojisine WIPO’nun Global Marka Veritabanı üzerinden ücretsiz olarak erişebilecekler.
Avrupa Birliği Adalet Divanı "şekil" kavramına daha net bir yorum getirdi
Avrupa Birliği Adalet Divanı (“ABAD”), Avrupa Birliği Ticari Marka Direktifi'nin 7.1 e) iii) maddesinde ifade edilen mutlak ret nedenleri arasında gösterilen “şekil” kavramı hakkında önemli bir karara (“MANHATTAN tekstil desenleri” kararı) imza attı. Yüksek topuklu ayakkabı markası “Louboutin” “kırmızı tabanları” ile ilgili meşhur karardan sonra söz konusu karar “şekil” ibaresinin yorumuna daha da netlik kazandırdı.
Dava konusu karar, döşemelik kumaş ve diğer dekoratif eşyalar yapan ve 2012’den beri Avrupa Birliği markası olarak tescilli “MANHATTAN” kumaş tasarımının sahibi İsveçli firma Svenskt Tenn ile İngiltere’de faaliyet gösteren iç tasarım için kumaşlar ve objeler yapan Textilis (sahibi Murat Keskin) adlı firması arasında yaşanan bir uyuşmazlığa ilişkin verildi.
Svenskt Tenn, MANHATTAN markasının 2 boyutlu tasarımının Textilis tarafından satışa sunulan çok benzer tekstil tasarımlarıyla ihlal edildiği gerekçesiyle İsveç’te ihtiyati tedbir talebinde bulundu. Buna karşın, Textilis, MANHATTAN ticari markasının Avrupa Birliği Ticari Marka Direktifi'nin 7 (1) (e) (iii) maddesi kapsamında hükümsüzlüğüne karar verilmesi için dava açtı.
Madde 7 (1) (e) (iii): Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.İlk Derece Mahkemesi “MANHATTAN” ticari markasının ilgili madde anlamında bir şekil olmadığına hükmetti. Textilis, bu kararı kabul etmeyerek, İsveç Temyiz Mahkemesinde temyiz başvurusunda bulundu ve bir kumaş örneğinden oluşan bir işaretin bir marka olarak tescil edilemeyeceğini öne sürdü. Bu iddiasına, ilgili maddedeki “mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler” ifadesini gerekçe gösterdi.
İsveç Temyiz Mahkemesi ilgili maddeye açıklama getirmesi için Avrupa Birliği Adalet Divanı'na başvuruda bulundu.
ABAD kararında, “Ticari marka hukuku bağlamında, "şekil" terimi, Louboutin ayakkabıları ve kırmızı taban kararında olduğu gibi, genellikle söz konusu ürünü uzamsal olarak sınırlayan tüm çizgileri veya konturları ifade eder” görüşüne yer verildi. Divan kararının devamında şunlar yer verdi:
İtiraz edilen işaret, yalnızca ürünün şeklinden ibaret sayılamaz, zira tartışma konusu işaret, coğrafi haritaları temsil eden çizimlerin dış hatlarıyla oluşturulan şekilleri temsil etse de, gerçek şu ki, bu şekillerden ayrı olarak, söz konusu işaret hem ana hatların içinde ve hem de dışında yer alan “MANHATTAN” kelimesi gibi dekoratif öğeler içermektedir. Başka bir deyişle, her ne kadar işaret ürünlerle bütünleştirilmiş iki boyutlu dekoratif motiflerden oluşturulmuş olsa da, bunlar ürünün şeklinden ayırt edilebilmektedirler ve sonuç olarak Madde 7 (1) (e) (iii) 'deki istisna bunun için geçerli değildir.Daha net olarak karar şu noktalara vurgu yapıyor:
- Anlaşmazlık konusu bu işaret “sadece şekilden” oluşmamaktadır, zira “Manhattan” kelimesini açıkça vurgulayarak süreklilik gösteren dekoratif öğeler içermektedir.
- Dekoratif iki boyutlu tasarımlardan oluşan bir işaretin, bu dekoratif tasarımlardan farklı bir kumaş veya kâğıt gibi eşyalarla bütünleştirilmesinin bu işaretin, malların şekli ile birleştiği anlamına gelmeyecektir.