EPO, AI ve makine öğrenimi buluşlarının patentlenmesi süreçlerine ve yöntemlerine açıklık getirdi

Yapay zeka

Avrupa patent ofisi (EPO) geçtiğimiz günlerde inceleme kılavuzlarını revize ederek yayınladı. Yeni kılavuzlar, sınıflandırma, kümeleme, regresyon ve boyutluluk azaltma için hesaplama modelleri ve algoritmalar olarak tanımlanan Yapay zekâ (AI) ve makine öğrenme buluşlarına özel olarak değinen yeni bir bölüm içeriyorlar.

Yeni bölüm, AI ve makine öğrenimi buluşlarının başarılı bir şekilde işlemlerinin yürütülmesine ve buluşların “bilgisayımsal (computational)” kalmasından ve dolayısıyla soyut ve tek başına patentlenemez olmasından kaçınmak için yöntemlere ilişkin net tavsiyeler sunuyor.

Gözden geçirilmiş kılavuzlara göre, patent koruması almaya hak kazanabilmek için bir AI veya makine öğrenimi buluşunun gerçek bir teknik soruna uygulanması gerekiyor. Bunun anlamı, bir AI veya makine öğrenimi buluşu gerçek bir problem üzerinde teknik bir etkiye sahip olursa, AB patent hukuk kapsamında muhtemelen patentlenebilir olacak.

Kılavuzlara göre, buluş konusunun bir bütün olarak teknik bir niteliğe sahip olup olmadığı incelenirken (Madde 52 (1), (2) ve (3)), “destek vektör makinesi”, “mantıksal motor” veya “sinir ağı” gibi ifadeler dikkatlice incelenecek, çünkü bu türden kavramlar genellikle teknik özellikten yoksun soyut modellere atıfta bulunuyorlar.

AI ve makine öğrenimi gelecek yenilikler için büyük potansiyel taşıyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi ile ilgili yasal kesinlik ve daha güçlü patent koruması sağlanmasıyla bu çığır açan araştırma alanında daha fazla yatırım ve Ar-Ge olmasına neden olacak. AI patent başvurusu ve makine öğrenimi buluşlarıyla ilgili küresel istatistikler, bu teknoloji alanının çok hızlı bir şekilde geliştiğini doğruluyor. Son on yılda, AI ve Makine öğrenmesiyle ilgili patent tescillerinin sayısı dünya çapında% 250 artış gösterdi. Ayrıca, AI ve makine öğrenimi buluşlarının global patent başvurularının sayısı 2006 ile 2016 arasında altıya katlandı.

Avrupa Patent Ofisi’nin kılavuzlarındaki revizyonların daha net bir yasal ortam oluşturacak olmasına bağlı olarak daha fazla AI ve makine öğrenimi patent başvurusu yapılması ve bu alanlarda Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapılması bekleniyor.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler!

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *