WIPO’ya yapılan alan adı şikayetleri rekor düzeyde arttı

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Binası

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Alan Adı Uyuşmazlıkları Çözümü Politikası (UDRP) kapsamında 2018'de ticari marka sahiplerinden 3.447 adet alan adı uyuşmazlığı şikâyeti aldı. Bu bir önceki yıla göre %12 artış anlamına geliyor. Ayrıca, alternatif uyuşmazlık çözümü vakalarında da yüzde 15'lik bir artış oldu.

2018 yılı verileri ile ilgili WIPO tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, WIPO Genel Direktörü Francis Gurry, “Sahtekârlık ve kimlik avı veya sahte ürünleri içeren alan adları en belirgin tehditleri oluşturuyor, ancak tüm siber baskı türleri tüketicileri etkiliyor” dedi.

2018’deki uyuşmazlıkların yüzde 13'ü “.ONLINE”, “.LIFE” ve “.APP” gibi yeni genel üst düzey alanlarında (gTLD'ler) kayıt edilen alan adlarını, yüzde 73'ü ise “.COM” uzantılı alan adları ile ilgili oldu.

UDRP şikâyetleri 109 ülkeden şikayetçiyi kapsıyor, bunların 976’sı ABD’den, 553’ü Fransa’dan, 305’i İngiltere’den, 244’ü Almanya’dan ve 1923’ü İsviçre’den dosyalandı. Türkiye'den ise 30 şikayetçi (%+42,9 artış) ve 112 şikayet edilen (%+57,8 artış) uyuşmazlıklarda taraf olarak yer aldı.

Başta gelen şikâyet konusu sektörler ise %12 ile bankacılık ve finans, %11 ile biyoteknoloji ve eczacılık, %11 ile İnternet ve BT sektörleri oldu. En fazla şikayeti Philip Moris (129 adet), Andrey Ternovskiy (Chatroulette) (119 adet) ve Carrefour (59 adet) dosyaladı.

Diğer Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarına İlişkin Tahkim ve Arabuluculuk 

Alan adı ihtilaflarına ek olarak, 2018'de WIPO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi “fikri mülkiyetin (IP) farklı alanlarında bir önceki yıla göre % 15 artışla 60 arabuluculuk, tahkim ve bilirkişi tespiti talebi aldı.

WIPO Merkezi ayrıca taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık çözümü anlaşmasının veya sözleşmesinin olmadığı toplam 95 adet “dostane girişim (good offices)” talebi aldı.

WIPO’nun dosya yükünde en yaygın ihtilaflar patentle ilgili oldu ve bunu bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT), ticari marka ve telif hakkı ihtilafları takip etti. Bu ihtilafların arasında Ar-Ge anlaşmaları, patent lisans anlaşmaları, ticari marka birlikte var olma anlaşmaları, dağıtım anlaşmaları, yazılım anlaşmaları, film ortak yapım anlaşmaları ve konsorsiyum anlaşmaları gibi işlemler yer alıyor.

WIPO arabuluculuk ve tahkim hizmetini en fazla kullananlar “çok uluslu şirketler ve küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) oldu, bunları şahıslar, araştırma kurumları ve üniversiteler, telif hakkı kolektif yönetim birlikleri takip etti.

Taleplerin çoğunluğunu (yüzde 53) Avrupalılar dosyaladı, Avrupa’yı Kuzey Amerika, Asya, Latin Amerika ve Afrika takip ediyor.

WIPO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan alternatif uyuşmazlık çözümü (ADR) seçenekleri sunan ve özel tarafların etkin bir şekilde yerel ve sınır aşan fikri mülkiyet ve teknoloji uyuşmazlıklarını mahkeme dışında çözmelerini sağlayan tarafsız, uluslararası ve kâr amacı gütmeyen bir uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcısıdır.

İstatistikler için tıklayınız.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler!

Popüler Yayınlar

KATEGORİ

Etiketler

Son Yazılar

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *